Bilten
bilten31
User Rating: / 8
PoorBest 

POČELI PREGOVORI

U sredu 07.02.2018 godine zvanično su počeli pregovori reprezentativnih Sindikata i Poslodavca oko teksta Kolektivnog ugovora za period do marta 2021 godine.

Nezavidna finansijska situcija u kojoj se nalazi RTV, katastrofalna finansijska situacija zaposlenih dodatno zahteva napore predstavnika Sindikata da Kolektivni ugovor bude onoliko dobar da pruža nadu zaposlenima da finansijska situacija može biti vidljivo bolja.

Neočekivane poteškoće, kao što su izmene Zakona o radu kojima se omogućava sporazumi rad kod kuće, raspoloživost za rad, uvođenje pojma raspoloživosti za obavljanje poslova, traže dodatna pojašnjenja o primenljivosti odredbi Zakona o radu u RTV.

Sindikati traže da se od strane Poslodavca donese prvo opšti akt u kome su ova pitanja pravno regulisana.

U toku pregovaranja definisaćemo i način finansijske nadoknade za ovakav novi način obavljanja poslova u RTV.

Dobrodošle su sve ideje zaposlenih o Kolektivnom ugovoru, predlozi kako da nam bude bolje.

 

DA SEBI PRUŽIMO NADU

 
USPEŠNI IZBORI

U petak 24.11.2017 godine održani su izbori za članove izvršnih organa Strukovnog Sindikata RTV.

Lista kandidata koji žele sindikalno angažovanje i imaju volju da pomognu u ostvarivanju sindikalnih prava svih zaposlenih u RTV opet je pokazao da imamo kadar sposoban da se uhvati u koštac sa problemima koji nas pritiskaju, da ponudi prihvatljiva rešenja Poslodavcu a sve u interesu ostvarivanja prava koja proističu iz Zakona o radu i Kolektivnog ugovora..

Razgovori sa zaposlenima neposredno pred izbore nam je omogućio uvid u želje i raspoloženje zaposlenih i to ne samo članova Strukovnog Sindikata RTV.

Potvrda ispravnosti dosadašnjeg rada je i broj izašlih na izbore.

Na sednici održanoj 01.12.2017 godine određene su funkcije u izvršnim organima sindikata.

Predsednik Strukovnog sindikata RTV je Ivan Jovanović.

Sekretar je Mijaz Čivović.

Opet smo dokazali da je:

STRUKOVNI SINDIKAT RTV – SINDIKAT PO MERI ZAPOSLENIH

 
Bilten 25

(NE)NAMERNA GREŠKA U KORACIMA?

Gusti rasporedi i imperativna, vremenski ograničena,  obaveza usaglašavanja upravnih akata sa svim zakonskim obavezama neminovno dovodi do donošenja privremenih mera koje su u osnovi nepopularne mere i naravno izazivaju oprečne reakcije.

Takav je i slučaj sa donošenjem Pravilnika o radu koji je i pored procesa pregovaranja o novom Kolektivnom ugovoru doneo i neke mere koje su ukinule neka od dosadašnjih prava radnika posebno u delu vrednovanja smenskog rada i rada nedeljom.

Ionako loša materijalna sitacija zaposlenih, dodatno pogoršana Uredbom o smanjenju zarada, sa ukidanjem isplate smenskog rada dovodi zaposlene do opasnosti da se nađu na ulici, na ovaj ili onaj način.

 
Bilten 24

I BEJAŠE 2014!

tuđom glavom kroz zid – kažnjivo,

svojom glavom – mnooogo boli.

Dočekali smo početak pregovaranja Poslodavac – Sindikati oko teksta novog Kolektivnog ugovora kod Poslodavca.

Kratak zakonski rok tera nas na intenzivno pregovaranje o samoj suštini teksta i pravima koja ni u kojoj varijanti ne smeju biti umanjena.

Odredba o umanjenju zarada nam još više komplikuje situaciju jer je za zaposlene veoma ograničavajuća.

Pregovori su naporni, na momente i mučni ali na našoj strani je to što znamo šta hoćemo i u toj borbi ćemo i ustrajati.

O toku pregovaranja više na našoj internet stranici.

Pogledajte i oba predloga Kolektivnog ugovora.

 
Bilten 23

UZIMALA – DAVALA

- bila su to neka lepša vremena

Oštra reakcija Strukovnog sindikata  RUV RTV povodom nezakonitosti pri isplati akontacije zarada za novembar 2014 godine dala je rezultate.

Na sastanku koji je zahtevao Strukovni sindikat RUV RTV, predstavnici Poslodavca su pokušali da opravdaju način ovakve isplate akontacije zarade za novembar 2014 godine, ali je reakcija predsednika Strukovnog sindikata Mijaza Čivovića  bila žestoka.

Ukazao je na nezakonitost preduzetih radnji oko isplate akontacije, na to da se vrednost boda ne sme menjati bez izmene Kolektivnog ugovora, da se Zakonsko umanjenje zarade mora posebno iskazati pri isplati zarade kao posebna stavka.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 Next > End >>

Page 1 of 7