Saopstenje madjarski

MI TÖRTÉNIK AZ RTV-BEN?

Az RTV Ágazati szakszervezete ezúton teszi fel a nyilvánosságnak, illetve a munkaadónak azt a kérdést, amely a Médiaházban történteket szemlélve vetődik fel: vajon veszélyeztve van-e JMU RTV fennállása?

Az RTS-ben fiatal és tehetséges szakemberek állnak munkába a Kormány jóváhagyásával. Az RTV-ben ez nem így van, inkább távoznak a fiatalok.

Ennek okozója vajon az RTV vezetőségének tudatos káderpolitikája, vagy pedig bizonyos egyének alkalmatlanságáról van szó?

Az új munkahelyi besorolás és szerkezeti átalakítás, amelyet 2016 végén fogadott el az igazgató bizottság, további aggodalomra ad okot, mivel az RTV azon részlegeiben, ahol a különböző műsorok készítése folyik, nem történt pozitív változás. Ez arról tanúskodik, hogy a változások előkészítői nincsenek tisztában a Médiaház tevékenységének lényegével, vagy arról, hogy nem kellő hozzáértésű személyek végezték el az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A munkahelyi besorolás hangzatos elnevezéseket használ bizonyos, műsorkészítéssel nem kapcsolatos álláspozíciókra, amelyek mellé irreálisan magas fizetési osztályokat rendel. A szakmai előrelépés pedig rokoni és pártkapcsolatok függvényében történik.

Az Szakszervezet által javasolt Értékelési szabályzatot, amely elfogadhatóbbá tette volna a fizetési osztályok pontértékének meghatározását, az RTV vezetősége elvetette, a mostani pontrendszer pedig nem felel meg sem a realitásnak, sem pedig az itt dolgozók többségének.

Képmutatás pozitív pénzügyi mutatókról beszélni, amikor a Médiaházban többszáz munkavállaló –szerkesztők, újságírók, segédszemélyzet stb.- megalázóan kevés fizetést kap, sokan közülük minimálbér alatti összeget kapnak készhez.

Keserű szájízt okoz az is, hogy a Munkaadó –először az RTV történetében- nem veszi figyelemben a dolgozók, illetve az őket képviselő szakszervezetek tanácsait, és nem ad teret az ilyen jellegű párbeszédnek sem, ami egyébként törvényes kötelezettsége volna.

Az Ágazati szakszervezet éppen ezért azt tanácsolja az RTV vezetőségének, hogy nagyobb figyelmet szenteljen az itt dolgozók érdekeinek megvalósítására, annál is inkább, mert csakis a munkavállalók önzetlen hozzáállásának köszönhető, hogy az RTV továbbra is korrektül ellátja feladatait, tekintet nélkül az országban uralkodó összetett politikai és gazdasági helyzetre.

Be kell szüntetni a kitalált igazgatói-helyettesi-tanácsadói munkaköröket, és értékelni kell végre a munkát és a feladatok minőségi megvalósítását.