Saopstenje

ŠTA SE DEŠAVA SA RTV?

Kadrovsko jačanje RTS-a: DA, RTV-a: NE.

Kvalitativno zapošljavanje, podmlađivanje RTS-a: DA, RTV-a: NE.

Strukovni sindikat RTV-a postavlja javno pitanje Poslodavcu da li je ugrožen status JMU RTV imajući u vidu aktuelna dešavanja u Kući i van nje?

Da li je u pitanju politika menadžmenta Kuće ili nesposobnost pojedinaca da se prilagode trenutku u kome živimo, specifičnoj političkoj situaciji?

Nova organizacija i sistematizacija poslova koja je usvojena krajem 2016-te od strane Upravnog odbora dodatno je unela zabrinutost u opravdanost ovakvog načina razvoja RTV-a.

Jačanje neproizvodnih delova RTV-a, a na štetu proizvodnje i emitovanja programa kao osnovne delatnosti RTV-a, dokaz je ili nepoznavanja suštine Javnog servisa ili pogrešnog izbora pojedinaca koji treba da obezbede razvoj RTV-a.

Izmišljanje bombastičnih naziva pojedinih neproizvodnih poslova, njihovo nerealno visoko vrednovanje, zapošljavanje po sistemu partijske i rodbinske veze, negativno utiče na radnu i profesionalnu klimu u RTV.

Neusvajanje Pravilnika o vrednovanju poslova, kojim bi se realnije odredili koeficijenti poslova, omogućava Poslodavcu da po sistemu malo tebi danas, sutra nekom drugom održava stanje koje u suštini ne odgovara većini zaposlenih.

Višegodišnji pokušaji Strukovnog sindikata RTV-a da predlogom novog vrednovanja poslova, određivanjem realnijih koeficijenata, smanjivanjem neopravdano velikih razlika u vrednovanju sličnih pa čak i istih poslova, dovede finansijsku situaciju zaposlenih do barem podnošljive, redovno su odbijani od strane Poslodavca.

Licemerno je govoriti o pozitivnim finansijskim efektima u RTV-u u trenutku kada stotinak zaposlenih radi poslove koji su vrednovani ispod svakog dostojanstva, primaju zaradu na nivou minimalne zakonske zarade.

Gorak ukus ostavlja činjenica da Poslodavac, po prvi put od postojanja Kuće, ignoriše i zaposlene i njihove predstavnike, ne ostavljajući prostora čak ni za minimum komunikacije, što je inače i zakonska obaveza.

Strukovni sindikat daje dobronameran savet Poslodavcu da ukoliko želi da vrati sjaj i ugled ove Kuće, obrati više pažnje na interese i potrebe zaposlenih, koji i u ovim čudnim vremenima časno i korektno obavljaju svoje zadatke.

Ukinuti izmišljena direktorska radna mesta, njihovih pomoćnika, zamenika, rukovodilaca, šefova.

Vrednovati rad, zalaganje i ostvarenje radnih zadataka.

Samo u tom slučaju Poslodavac može da računa na podršku Strukovnog sindikata.

6.03.2017