Bilten 23

UZIMALA – DAVALA

- bila su to neka lepša vremena

Oštra reakcija Strukovnog sindikata  RUV RTV povodom nezakonitosti pri isplati akontacije zarada za novembar 2014 godine dala je rezultate.

Na sastanku koji je zahtevao Strukovni sindikat RUV RTV, predstavnici Poslodavca su pokušali da opravdaju način ovakve isplate akontacije zarade za novembar 2014 godine, ali je reakcija predsednika Strukovnog sindikata Mijaza Čivovića  bila žestoka.

Ukazao je na nezakonitost preduzetih radnji oko isplate akontacije, na to da se vrednost boda ne sme menjati bez izmene Kolektivnog ugovora, da se Zakonsko umanjenje zarade mora posebno iskazati pri isplati zarade kao posebna stavka.

Bilo je dovoljno vremena da se ovi poslovi pripreme te da se ova nemila situacija izbegne.

Poslodavac je priznao grešku i ponudio jedno od rešenja da se greška ispravi.

I ovom prilikom se pokazalo da  deo poslovodstva nema dovoljno sluha za sagledavanje složenosti finansijske situacije većeg dela zaposlenih koja je,  opet ponavljamo, na donjoj granici izdržljivosti.

Nezakonito umanjenje vrednosti boda, zavlačenje ruke u džep onima koji su i Zakonom zaštićeni zbog malih zarada, nije samo greška nego implicira i nepoznavanje Zakona.

I sa strane ljudskosti, nezakonito uzimanje 2000,00 dinara znači da neko neće jesti tri dana a pri tom onaj ko dobija 100 000,00 dinara neće ni osetiti efekat umanjenja zarade.

Ovom prilikom ne ulazimo u problematiku opravdanosti ovako enormnih razlika u zaradama.

Strukovni sindikat RUV RTV je blagovremeno,proletos, poštujući sve Zakonom propisane norme podneo zahtev za izmenu pojedinačnog Kolektivnog ugovora za zaposlene kod Poslodavca sa predlogom korekcije odredbi koje se odnose na visinu nadoknade za topli obrok , nadoknade po osnovu regresa i još nekih odredbi koje su uredno objašnjene i dokumentovane.

Zvaničnog odgovora, ni posle Zakonom određenih rokova od strane Poslodavca, NEMA.

Podsećanja radi, još uvek nemamo novu oganizaciju, novu sistematizaciju, novo vrednovanje poslova, novu nomenklaturu zanimanja, novu...

A OBEĆALI SU !

Add comment