Saopštenje 11

ZAŠTO JE SVETLA BUDUĆNOST JOŠ UVEK DALEKO?

Trenutna situacija oko finansiranja funkcionisanja RUV RTV, kao privremeno rešenje, daje nadu i budi optimizam da bolji dani za zaposlene tek dolaze.
Međutim, još uvek ima previše nerešenih pitanja :stalno, stabilno finansiranje, niske zarade, vrednovanje poslova, radno-poslovni prostor, savremena oprema neophodna za rad posebno u sektoru pripreme i emitovanja programa, višak rukovodilaca, savetnika, pomoćnika...
Ništa nije urađeno da se ostvari transparentnost u radu svih radnih grupa koje rade na transformaciji pokrajinskog Javnog servisa kako u organizacionom tako i u finansijskom segmentu.

Naše zalaganje i ukazivanje da je od izuzetne važnosti da i predstavnici Strukovnog sindikata RUV RTV budu ravnopravni učesnici u radu radnih grupa koje se bave pitanjima vezanim za sistematizaciju, vrednovanje poslova, broj izvršilaca i sl. ne nailazi na razumevanje kod Poslodavca što u ovom trenutku otežava rad Sindikata.
Da li Strategiju razvoja RUV RTV čeka sudbina Kolektivnog ugovora kod poslodavca za RUV RTV, koji se ni posle 18 meseci ne primenjuje u celini.
Postavlja se pitanje: Ko ili šta sprečava Poslodavca da se o svim pitanjima koji su deo Kolektivnog ugovora, a u ovom se trenutku ne primenjuju, postigne sa Sindikatima obostrano prihvatljiv sporazum.
Razgovori Poslodavac – Sindikat nisu samo zakonska obaveza, oni su neophodnost trenutka u kome živimo.
Bez pregovaranja, obostranog razumevanja nema napretka.

Novi Sad, 13.03.2014.

predsednik Strukovnog sindikata