Vladi Vojvodine
User Rating: / 0
PoorBest 

         

       Ignjata Pavlasa  3,   Novi Sad

       PIB : 101626723       Račun : 340-11003632-74    

       www.rtv-strukovnisindikat.rs

 

G-din Bojan Pajtić, predsednik  Vlade AP Vojvodine

G-din Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine

G-din Slaviša Grujić, sekretar za informisanje

 

Strukovni sindikat Pokrajinskog Javnog servisa u ime zaposlenih, kao reprezentativni sindikat zaposlenih, obraća Vam se kao najvažnijim predstavnicima pokrajinskih institucija a po pitanjima koja se tiču nezavidnog socijalnog, ekonomskog i radno-pravnog statusa Medijske kuće kojoj pripadamo.

Ovim putem Vas obaveštavamo da smo uputili apel za hitnu pomoć svim predstavnicima izvršne vlasti Republike Srbije, sa istovetnim tekstom koji sledi u ovom dopisu.

Kao radnici koji su stvorili Radio-televiziju Vojvodine, obnovili poverenje gledalaca, kao ljudi koji podnose najveći socijalni teret u pokrajinskom Javnom servisu sa prosečnom platom daleko ispod svakog dostojanstva pa i ispod republičkog proseka, kao sindikati koji shvataju nepovoljno ekonomsko okruženje i kao predstavnici zaposlenih u kojoj i pored dva socijalna programa, nije bilo štrajkova, protesta ili blokade rada, upozoravamo da nećemo dozvoliti bilo čije planove za finansijsku blokadu Javnog servisa, masovno otpuštanje zaposlenih i urušavanje gledanosti i slušanosti programa Radio-televizije Vojvodine.

Osnovni preduslov za normalno funkcionisanje pokrajinskog Javnog servisa je Zakonom uređeno, dovoljno i stabilno finansiranje pokrajinskog Javnog servisa koje mora biti dovoljno za ispunjavanje zakonskih obaveza Javnog servisa.

Trenutna situacija oko katastrofalne naplativosti radio televizijske pretplate, na koju radnici  pokrajinskog javnog servisa i pored evidentnog truda oko poboljšanja kvaliteta emitovanog programa ne mogu da utiču, otežava u znatnoj meri normalno funkcionisanje naše Kuće.

Molimo Vas da, za period do donošenja zakonskog rešenja za finansiranje rada pokrajinskog Javnog servisa, odobrite odgovarajući iznos finansijskih sredstava kao način privremenog finansiranja rada pokrajinskog Javnog servisa.

Trenutna finansijska situacija u pokrajinskom Javnom servisu zahteva hitnost rešavanja ovog problema jer postoji realna opasnost prekida rada i nemogućnost ispunjavanja Zakonskih obaveza informisanja na 10 jezika manjinskih zajednica, što je i nemerljiva politička šteta.

Ovde se mora spomenuti i to na koji način i u kakvim uslovima radi pokrajinski Javni servis, posebno Televizija Novi Sad, kao sastavni deo.

Bez smeštajnih kapaciteta, u iznajmljenom prostoru sa previsokim troškovima zakupa, sa finansijama koje jedva omogućavaju zamenu tehnike radi prelaska na digitalno emitovanje, što je zakonska obaveza.

Emitovanje programa na više jezika ne posmatramo samo kao zakonsku obavezu već i kao priliku da pokažemo našu osposobljenost da uspešno odgovorimo svim zadacima predstavljanja tradicionalnih vrednosti svih nacionalnih zajednica.

Najveća vrednost naše Kuće su ljudi.

Briga o socijalno ekonomskom statusu zaposlenih je osnov delatnosti Strukovnog sindikata RUV RTV.

Pokazatelj da  neke stvari mogu da se reše, pojavila se 19.11.2012 godine kada je potpisan Kolektivni ugovor kod poslodavca za zaposlene u RUV RTV.

Ovo je prvi kolektivni ugovor u istoriji RUV RTV koji je potpisan od strane osnivača, Vlade Republike Srbije.

Sama činjenica da je lično ministar kulture, g-din Branislav Petković  potpisao Kolektivni ugovor čini njegov značaj još većim a samim tim i sudbinu Pokrajinskog Javnog servisa izvesnijom.

Sa umerenom dozom optimizma ulazimo u novu godinu sa željom da bude manje nezadovoljstva, da bude više radnih mesta,  da  se osmeh vrati tamo gde mu je oduvek i mesto.

Molimo Vas, da kao najviši, izvršni organi Pokrajine učinite sve što je u Vašoj moći da se održi funkcionisanje pokrajinskog Javnog servisa, kao najznačajnijeg dela medijske informisanosti u višenacionalnoj Vojvodini.

S poštovanjem,

 

Novi Sad,                                                                                        predsednik Strukovnog sindikata

18.01.2013.                                                                                                    Mijaz Čivović

 

 

Add comment


Security code
Refresh